HASAN KIRAN
“HASAN KIRAN”, Galeri Soyut’un A SALONU mekânında 12 Haziran – 26 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenmiş bir kişisel sergidir. Sergide 19 eseri yer aldı. Sergiyi gezmek ücretsizdir.
Hasan Kıran Ağaç Baskı Sergisi 12-26 June 2009 tarihleri arasında Galeri Soyut’ta görülebilir.
Çalışmaların ana konusu mitsel düşüncelerin, mistik ve primif yanlarının imgeler aracılığıyla, yeni ifade biçimlerine dönüşmesi olayıdır. Başka bir deyişle, mitsel söylencelerin ekspresif bir anlayışla görsel önermelere dönüşmesi durumudur.
Örneğin; “Şaman’ın Dansı” ve “Şaman’ın Transı”, “Ayin Töreni”, “Gösteri”, “Şamanların Yüzleşmesi” isimli seriler, şamanist inancın içinde var olan “Şaman Söylenceleri” özgün dans ritüelleri, doğa inancı gibi konuları işlemektedir.
Şaman inancında eskiden beri var olan “mit”lerin, günümüz düşüncesinde “imge” aracılığı ile resim yüzeyinde görselleşmesidir. Küçük bir şaman söylencesi, küçük bir metin veya şamanistik çağrışımlar yapan bir görüntü bir resmin ortaya çıkmasına neden olur.
Büyük çalışmalar için uzun soluklu araştırmalar yapılır ve bu araştırmalar sonucunda eskiz aşamasından baskı aşamasına geçilir. Konu ile ilgili yazılı belgeler, dinlenen söylenceler, incelenen işaretler, ön fikirler, kara kalemle çizgilere yansır. Buradan da gelişerek biçim ve renklerle dönüşür. Yani sanatçı, kendi yaratı sınırlarını zorlayıp Şamanistik bir olayı kendi zihninde canlandırıp, resim yoluyla görünür kılmaya çalışımaktadır.
Şamanistik bir olayın Hasan Kıran’da bıraktığı etki; doğal, özgün, yapıcı ve dinamik bir yapıda olmasıdır. Aynı zamanda spontane bir işleyişi vardır.
Sanatçı araştırırken, geçmişimizde var olan bir gerçeğin, Kıran’da bıraktığı etki önemlidir. Fakat önemli olan o gerçeği ortaya çıkarmak değildir. O gerçeğin Kıran tarafından kılık değiştirilerek, farklı şekilde imgeler aracılığıyla karşımıza çıkması olayıdır.
Sanatçı, teknik olarak, Uzak-doğu ve Batı tarzı renkli ağaç baskı tekniğini kullanmaktadır. Yaklaşık 2000 yıldır var olan bu teknik; değişik su bazlı pigment boyalarla, düz yumuşak tahtaları kullanarak el yapımı kağıtlara uygulamaktadır. Batı tekniğinde yağ bazlı boyaları kullanarak, baskıyı ahşap kaşık ile uygulamaktadır.




















FAQ about “HASAN KIRAN”
When is the “HASAN KIRAN” exhibition?
Sergi 12 June – 26 June 2009 tarihleri arasında düzenlendi. Açılış: 18.00 - 20.00.
Where is the exhibition and when can I visit?
Sergi Galeri Soyut A SALONU mekânında yer aldı. Galeri Soyut’un Ankara’daki iki mekânı Pazartesi–Cumartesi açıktır (Çankaya 10:00–19:00, Çayyolu 11:00–18:00; Pazar kapalı). Çayyolu mekânı için randevu alınması gerekir.
Is there an entrance fee?
No. Visiting Galeri Soyut exhibitions is free of charge.
Which artists are in the exhibition?
HASAN KIRAN.
Can I buy works from the exhibition?
Sergideki eserlerin büyük bölümü satışa açıktır. Eser sayfasından “Danışmana Sor” ile galeriye yazabilir ya da teklif verebilirsiniz; fiyatı yayımlanmayan eserlerde fiyat için galeriye danışılır.

