Galeri Soyut’un 2011’den itibaren düzenli olarak gerçekleştirdiği “Küçük Şeyler” sergileri “Yeni Aralık” etkinliğine doğru evrilirken kapsamını genişletip konseptini değiştirdi. 2015 yılından itibaren projenin adı “Yeni Aralık” oldu. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere kapılarını aralayan Galeri Soyut, kariyerinin başındaki genç sanatçılar için sanat ortamına girişte güvenli bir eşik olmaya devam ediyor.
Projeye her yıl yaklaşık 200 sanatçı katılıyor. Tamamı 25×25 cm resimlerden ve benzer ölçülerde 3 boyutlu heykel, seramik, camlardan oluşan eserler Galerinin salonlarında 2 hafta boyunca sanatseverler ile buluşuyor. Her biri 25×25 cm boyutlarında olan yüzlerce eserin bir araya geldiği bu etkinlik sanatçıları yüzeyle yeniden yüzleşmeye teşvik ederken izleyicileri de “boyut” ve “değer” kavramları üzerinde tekrar düşünmeye davet ediyor.
Projenin bir diğer özelliği tüm eserlerin aynı fiyatla satışa sunulmasıdır. Böylelikle izleyicinin algısını yönlendiren piyasa şartlanmalarını ortadan kaldırarak plastik değerler üzerinden daha samimi bir iletişimin kurulabileceği bir zemin oluşturuyor.
Yeni Aralık 2019 projesi bu yıl 13 – 30 Aralık 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Yeni Aralık 2019 projesine son başvuru tarihi 15 Kasım 2019 ‘dur.
- Eser ölçüsü 25×25 cm olmalıdır.
- Eserler daha önce başka bir yerde sergilenmemiş olmalıdır.
- Sergilenecek tüm eserlerin aynı standartta olabilmesi için şasi/et kalınlığın 1,8 cm en fazla 2 cm olması gerekmektedir. Örnek eser görseli için tıklayınız.
- Eserler çerçevesiz sergileneceği için malzemenin kenarları boyanmış olmalıdır.
- Eserin ön tarafına imza ve tarih, arka tarafına eser künyesi yazılmalıdır. (Sanatçı adı, eser adı, eser teknik özellikleri)
- Yukarıdan 5 cm olacak şekilde gergin ve metal telle profesyonelce askılık yapılmalıdır.
- Eserler, galeri tarafından,yukarıdan aşağıya dizilecek şekilde 5 cm boşluk bırakılarak misina ile 5’şerli gruplar halinde asılacaktır.
Seramik/Cam/Heykel ile katılacak sanatçıların dikkat etmesi gerekenler:
- Duvara asılmayıp, kaide üzerinde sergilenecek eserlerde, 25×25 cm ölçüsü koşul değildir, ancak boyutun, en uzun kenarda 30 cm’i geçmemesi önerilir. Olabildiğince küçük eser konseptine uygun olmalıdır.
- Duvara asılacak eserler ise 25×25 cm ölçülerinde (Fırınlama vb. durumlarda bir kaç cm değişiklikler kabul edilebilir) olmalıdır.
- Eserler yukarıdan aşağıya doğru 5’li grup şeklinde misina veya metal çubuk ile asılacağı için, sanatçının askılığı sergiye uygun hale getirmesi gerekmektedir.
- Eserler misina ile yukardan aşağıya doğru 5 cm boşluklu şekilde asılarak sergilenmektedir. Bu şekilde asılamayacak olan çalışmalar sergilenemeyecektir.
- Özellikle üç boyutlu eserlerde olmak üzere, tüm eserlerde, sergileme dönemi boyunca izleyicilerden kaynaklanan nedenlerden dolayı oluşabilecek hasarlardan galeri sorumlu tutulamaz.